Cupluri. Am observat o chestie la cuplurile de tineri (liceeni, studenti, etc) peste care dau intamplator pe strada, metrou, oriunde. Merg, se tin de mana sau el “o tine” pe ea si la un moment dat el se opreste brusc, se intoarce spre ea cu un zambet sirop si o saruta. Vrea, nu vrea, o saruta. Si de cele mai multe ori saraca pare cam luata prin surprindere si dezorientata. Nu spun ca gestul vine exclusiv din partea baietilor, dar vine sigur de mai multe ori decat invers. Sigur, sunt sanse mari sa mananc rahat, poate toata lumea se iubeste ca-n anii Woodstock-ului, poate unii sunt intr-o etapa incipienta a relatiei (cand e efectul drogului la cote maxime) si eu ma iau dupa aparente… Mi se pare totusi a fi o dovada inconstienta de nesiguranta din partea celui care face o chestie de genu’ asta, mai ales in locuri publice. Sa se vada ca ea/el are prieten/a dom’le, ca iubeste, ca e iubit, se cauta un fel de legitimare fata de exterior, chestie strans legata de nevoia de etalare, de “show-off”: “am prieten/a si mi-l/-o plimb la strada sa vada lumea ce mi-am tras”. Cam cum e cu telefonul ala. Sau poate doar e nevoie de chestii solide, argumente ca relatia e OK, asigurarea ca pericolul de a ramane singur e departe.

Am pornit de la un sarut si am ajuns la tipare comportamentale. :) Cred ca de fapt am vrut sa ma refer la o multitudine de gesturi care apare, asta fiind doar unul dintre ele. Exista, desigur, destul de multe variabile: de cand a inceput relatia, genul de temperament al partenerilor (mai introvertit, mai extrovertit), gradul de asemanari si cel de deosebiri de caracter dintre ei, nivelul de maturitate atins de fiecare. Am senzatia ca ce ramane constanta e nevoia individului de siguranta. Intr-o relatie, intr-un job, in numarul de albume lansate pe an a trupei preferate, in orice. Si in functie de “configuratia” individului respectiv aceasta nevoie razbate la suprafata mai mult sau mai putin, de cele mai multe ori inconstient.
Un documentar bine realizat, fara sa fie partinitor, te lasa la sfarsit punandu-ti mai multe intrebari decat in momentul cand ai inceput sa-l vezi. Nu vreau sa ma umflu in pene dar daca uneori o mai iau pe aratura si o dau in aberatiie bine sa am o scuza savanta. :))