Cu patru ani in urma am intrat in prima camera de camin studentesc. A mea. Pana si cimentul de pe podea era ros, niste urme de mocheta pe jos, dulapurile care le vad si acum daca-mi iau ochii de la monitor, tocurile de la geam obosite, putrezite, mancate de daunatori… si mirosul. Ah, mirosul, ce vis. De baie sa nu mai zic. Nu stiam cum sa fac sa-l scot pe taica-miu de-acolo mai repede ca sa plecam acasa cand apare Fra’ cu maica-sa (pe-atunci habar n-aveam c-o sa fim colegi de grupa si ocazional de pahar) si saraca femeie, dupa ce a dat o privire roata prin camera cica “A, pai e bine la dumneavoastra, aveti geamuri…”

Privind in urma zambesc de fiecare data cand imi aduc aminte de episodul asta. Intre timp au inceput renovarile la primele camine (in vara/toamna lui 2004, era si P11 printre ele, ce miracol, ce minune), s-au si finalizat (minune si mai mare) si am ajuns la inceput (aproape mijloc) de an unviersitar 2oo7-2008 unde gasim o Regie cu alta palarie. Nu pot sa fiu carcotas, chiar arata mai bine, si nu e vorba numai de renovarea caminelor. Spatiul (cateodata verde) din fata lor e cat de cat aranjat, ingradit, garduturile alea de lemn fac toti banii, magazinele se renoveaza, cluburile se redecoreaza, semn ca “merge bine, frate”, studentul consuma si comerciantii scot profit. Si nu comentez nimic vizavi de asta, ma bucur ca se intampla lucrurile asa. DAR. Bineinteles ca exista un “dar”.
Se pare ca cei de la care ne asteptam mai putin sa se tina de cuvant, au facut-o. Ma refer la conducerea campusului/Politehnicii/ministerului, ma rog, aia pe care ii injuram de la seful de camin pana la presedinte pentru starea jalnica in care se alfa oraselul nostru cu minuni. Cu chiu cu vai, pe parcursul a trei veri (minimul, ca de fapt a durat mai mult) au reusit sa duca la capat ce-aveau de facut. Problema e ca ne-a venit si noua randul sa ne tinem de cuvant. “Stai frate ca nu mi-am luat nici un angajament!”. Pai ti-ai luat, prostule, fara sa-ti dai seama, si tre sa te tii de el. Promisiunea consta in a pastra camera/caminul/campusul asa cum l-ai gasit. Daca ti s-au renovat camerele si baile, fa in asa fel incat sa tina. Eh. La nici o luna dupa ce P5-P6 aratau ca noi administratora punea la avizier poze cu cele mai jegoase veceuri gasite prin camin. In P16 baietii (si nu numai baietii) inca n-au simtul gaurii si se caca peste tot numai unde trebuie nu, sa nu mai zic de P11… si exemplele pot continua. Daca intrebi “ba, da la voi acasa tot asa faceti?”… mai bine nu mai intrebi. Nu stiu cum o fi in P19, acest Lido al Regiei. In fine.

Mai am un pic si zbor de-aici dar ii vad pe cei de anul I, II care vin si gasesc un campus mai misto decat cel pe care l-am vazut eu prima data cand am ajuns aici si nu pot sa fiu un pic invidios pe ei. Sper doar sa aprecieze cat de cat ce e de apreciat in Regie, in afara de toate cacaturile care au ramas si vor ramane la fel.

P.S. Biblioteca e aproape gata (“aproape” sper ca nu inseamna inca vreo doi ani) si se schimba si stalpii de iluminat pe alei. In ritmul asta parca te pomenesti c-o sa se schimbe si aparatele ale din anii ’50 pe care inca se mai fac multe laboratoare…